żurek (najlepiej w butelce)
4 ząbki czosnku
5 średnich ziemniaków
2 kiełbasy (np. zwyczajna, śląska)
1-2 łyżeczki majeranku
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki liścia laurowego
pieprz, sól
kwaśna śmietana
koperek
Zupa, której smak zaliczam do tych, które pamiętam z dzieciństwa. Wikipedia podpowiada, że jej korzenie sięgają centralnej polski, ale ja na południu jestem jej wiernym fanem. Nie tylko ja bo dzisiaj o jej przygotowanie poprosiła mnie siostra. Panowie zaczynamy gotowanie.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy rozdrobniony czosnek i pokrojoną kiełbasę (może być boczek). W dużym garnku gotujemy ziemniaki (kostka). Po 10 minutach dodajemy podsmażoną kiełbasę z czosnkiem, liście laurowe, ziele angielskie. Kiedy ziemniaki są już miękkie wlewamy żurek. Przyprawiamy majerankiem, pieprzem i solą. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę. Na talerzu możemy posypać koperkiem. Smaczna zupa dla całej rodziny. Polecam na stole położyć świeży chleb nikt się nie oprze.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz