2 duże cukinie
3 pomidory
2 średnie cebule
4 kiełbasy
3 ząbki czosnku
4 papryki
sól, pieprz, oregano, bazylia
Cukinie
obieramy ze skórki, usuwamy pestki (najlepiej łyżką). Na patelni
rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany
czosnek i smażymy z kiełbasą. Następnie wrzucamy paprykę.
Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec dodajemy
cukinię i pomidory (pokrojone, wcześniej sparzone i obrane ze
skórki). Trzymamy na ogniu ok. 10 minut. Cukinia musi być miękka. Przyprawiamy według
uznania. Podstawa pieprz i sól. W wersji pikantnej polecam łyżeczkę
pieprzu
cayenne. W wersji łagodnej
wystarczy pod koniec wrzucić jedną kostkę rosołową.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz