poniedziałek, 16 lipca 2012

Leczo

Składniki:
2 duże cukinie
3 pomidory
2 średnie cebule
4 kiełbasy
3 ząbki czosnku
4 papryki
sól, pieprz, oregano, bazylia


Kolejna potrawa z cukinią. Z włoskiego zucchini możemy zrobić wiele potraw. Ja osobiście najbardziej lubię z kabaczka leczo. Szybkie danie, które smakuje całej rodzinie.

Cukinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki (najlepiej łyżką). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i smażymy z kiełbasą. Następnie wrzucamy paprykę. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec dodajemy cukinię i pomidory (pokrojone, wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Trzymamy na ogniu ok. 10 minut. Cukinia musi być miękka. Przyprawiamy według uznania. Podstawa pieprz i sól. W wersji pikantnej polecam łyżeczkę pieprzu cayenne. W wersji łagodnej wystarczy pod koniec wrzucić jedną kostkę rosołową.







Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz