czwartek, 19 lipca 2012

Pikantne ogórki z papryką chili

Składniki:
2,5 kg ogórków
1,5 główki czosnku
4 łyżki soli
3 łyżeczki papryki chili
0,5 kg cukru
1,5 szklanki octu (10%)
4 łyżki oleju


Dobrze mieć sąsiada, który proponuje Ci 5 kg ogórków. Zrobiłem już kilka słoików mizerii i ogórków po żydowsku. Z tych przygotowałem pikantne ogórki z chili. Przepis znalazłem w notatniku mamy.

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w klocki zasypujemy solą i odstawiamy na 7 godzin. Od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odlewamy powstałą wodę i posypujemy chili oraz rozdrobnionym czosnkiem. Ocet, cukier i olej gotujemy a następnie zalewamy ogórki. Odkładamy na 12 godzin. Mieszamy kilka razy co jakiś czas. Następnie wkładamy do słoików i zalewamy zalewą (tą, w której leżały ogórki). Poleca, jako zakąskę do wódki.





Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz